Tehnologiile ecologice vin la fermierii din Moldova


Proiect co-finanţat de programul polonez de cooperare pentru dezvoltare 2012 al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone și organizația Church World Service.
Evenimentele au avut drept scop, de a informa şi a instrui, fermierii din zona nord a R. Moldova despre utilizarea energiei ecologice regenerabile solare. Atelierele de lucru, au fost axate pe subiectul ce ţine de confecţionarea Colectoarelor Solare, care vor permite utilizarea apei calde menajere în zonele rurale la gospodăriile țăranilor, și producătorilor agricoli.


Seminarul şi atelierul de lucru „Energie Ecologică Alternativă - Colectoare Solare", a fost condus de experţii ocali, membrii organizaţiei Ormax.
La activităţile de informare şi instruire, privind construcţia şi utilizarea colectoarelor solare, au participat 68 de persoane din mediul rural din R. Moldova şi oaspeţi de peste hotare. Beneficiarii acestor ateliere de lucru au fost grupurile de fermieri, țărani și producători agricoli care sunt interesați de tehnologiile inovaționale ecologice.
Subiectul principal al acestor activităţi, a constat în promovarea utilizării energiei ecologice alternative şi anume a energiei solare. În prima zi, organizatorii au prezentat metodele de utilizare a colectoarelor solare care sunt predestinate pentru încălzirea apei calde menajere.


În următoarele zile fermierii s-au deplasat la „Muzeul Fermierului" din apropierea s. Cotova r. Drochia și au învățat cum se construiește și funcționează un astfel de echipament. Colectorul solar, construit în urma atelierului „Energie Ecologică Alternativă - Colectoare Solare", a fost instalat la gospodăria țărănească „Muzeul Fermierului".


Domn. Tomasz Wloszczowski reprezentant al Institutului Social Ecologic din Polonia, a accentuat că, colectoarele solare confecţionate după schemele prezentate la seminar, se încadrează perfect în gospodăriile ţărăneşti, echipamentul are multe avantaje din punct de vedere economic şi ecologic, şi merită de a fi utilizat pentru încălzirea apei menajere.
Echipamentul nu este costisitor, este simplu de confecționat și asamblat. Membrii echipei Ormax au deschis o linie verde privind oferirea consultărilor pe gratis ce țin de construcția și instalarea instalațiilor solare.


Domn. Victor Lisnic specialist principal de la Direcția Agricolă și Alimentare Drochia a salutat ideea de utilizare a energiei regenerabile solare și s-a pronunțat pentru dezvoltarea unei strategii complexe pentru adaptare la schimbările climatice, prin utilizarea diverselor sisteme ecologice așa precum colectorul solar și alte echipamente ce pot considerabil să schimbe atârnarea față de resursele naturale și regenerabile.
În R. Moldova, panoul solar pasiv, care poate fi accesibil în construire pentru marea majoritate a populației, care funcționează prin transformarea radiației solare în cea termică a fost construit acum în anul 2012 la nordul Moldovei de către membrii echipei ecologice Ormax.


Oleg Rotari președintele ACT Ormax, a menționat că această sistemă este pasivă și funcționează perfect timp de 6-9 luni însorite ale anului, în așa fel obții apă caldă pe gratis și poți face economii considerabile de resurse financiare, plus la aceasta contribui la protecția mediului și adaptările la schimbările climatice.


Ar fi bine ca în majoritatea localităților rurale să observăm în 2013 deja mai multe instalații solare pasive, comunitățile ar putea să contribuie la reducerea sărăciei și dezvoltarea durabilă prin utilizarea energiei ecologice regenerabile, a accentuat președintele echipei Ormax.


Seminarul şi atelierul de lucru „Energie Ecologică Regenerabilă - Colectoare Solare", a fost petrecut în baza proiectului „Eco-tehnologii şi tehnici inovatoare pentru dezvoltarea agriculturii durabile în Moldova". Proiect co-finanţat de programul polonez de cooperare pentru dezvoltare 2012 al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone și organizația Church World Service.


Valeriu Covali - ACT Ormax

Avem 30 vizitatori și nici un membru online

Eco Expert

Visitatori