Agricultura durabilă - calea spre un viitor mai bun

Agricultorii care optează pentru acest tip de agricultură în afară de bunul simţ de care dau dovadă, sunt conștienți de faptul că în aşa fel vor proteja sănătatea lor şi a familiei, mediul înconjurător, plantele, animalele şi în fine consumatorii. Iar regulile şi restricţiile care sunt aplicate acestui mod de cultură sunt elaborate ca să-i ajute şi să-i ghideze pentru a obţine rezultate cât mai frumoase. În Uniunea Europeana, aceste reguli sunt stabilite prin Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 al Consiliului privind metoda de producţie agricolă ecologică şi indicarea acesteia pe produsele agricole şi alimentare.


Reglementările actuale europene privind producţia ecologică stabilesc modul de administrare al culturilor agricole şi efectivelor de animale şi modul de procesare al alimentelor şi nutreţurilor, pentru ca acestea să poată fi etichetate ca ecologice. Conformitatea cu aceste Reglementări privind produsele ecologice este, de asemenea, obligatorie pentru produsele care vor purta sigla UE pentru agricultura ecologică. Este, de asemenea, obligatorie menţionarea pe etichetă şi a codului organismului care inspectează operatorii din domeniul agriculturii şi certifică produsele ecologice.


Regulamentul UE nu numai că oferă garanţii referitor la controlul alimentelor şi băuturilor ecologice produse şi/sau procesate în UE, ci şi acoperă şi acele produse ecologice ce provin din afara UE. Studiile realizate în Uniunea Europeana estimează că piaţa produselor ecologice creşte cu 10-15% pe an.


În prezent, cererea de produse ecologice în UE este mai mare decât oferta, ceea ce complică şi mai mult situaţia. Aceasta însemnă că cetăţenii UE trebuie sa aibă şi posibilitatea de a cumpăra alimente şi băuturi importate, dacă vor să cumpere produse ecologice.


Perspectivele dezvoltării agriculturii ecologice (sau organice în Moldova) sunt foarte mari: toate condiţiile sunt reunite şi guvernul Moldovei le-a formulat clar în Strategia Naţională de dezvoltare durabilă a sectorului agroalimentar elaborată în martie 2008. Scopul ei fiind armonizarea regulamentelor naţionale cu cele europene pentru a permite Moldovei integrarea Uniunii Europene şi accesul produselor locale la o piaţa unde cererea este mult mai mare şi preţurile mai interesante pentru producători.


Astfel, dacă agricultorii noştri doresc să realizeze în viitorul apropiat produse ecologice pe piaţa europeană, ei trebuie să respecte cadrul legal stabilit, să contribuie la protejarea mediului înconjurător şi al sănătăţii consumatorilor şi să modernizeze tehnicile şi metodele de producere.


Natalia Dejean

Avem 18 vizitatori și nici un membru online

Eco Expert

Visitatori