Pentru un mediu ecologic mai durabil și o viață mai decentă, mai bună


Alții habar nu au de tot ce se petrece în jur, de cei săraci sau mai bine de spus de cei care sunt afectați de sărăcie. Evident că în această diversitate de oameni există o categorie de persoane care doresc să contribuie la bunăstarea celor nevoiași. Acești oameni sunt cu adevărat oameni buni, ei nu au invidie sau răutate sufletească ei sunt foarte pozitivi și îl au în suflet pe bunul Dumnezeu. Ideea mea a fost ca oamenii buni să se cunoască între ei, și să creeze o forță nouă care ar putea să schimbe mult în societate spre bine.


La noi în țară persistă multă agresiune în societatea, o parte din cetățeni este foarte afectată din toate punctele de vedere, oamenii disperați caută o viață mai bună și o protecție socială. Aici și este rolul nostru, rolul oamenilor buni să vină în ajutor la cei care sunt cu inima curată și care au nimerit în situații dificile din care nu văd o ieșire la moment.


În scopul de a soluționa mai multe probleme ecologice și sociale am decis să creăm Rețeaua Ecotehnologică la care pot adera cei care nu sunt indiferenți de problemele sociale și cele ecologice. Pentru a iniția acest proces am dezvoltat un program de dezvoltare unde scopul acestuia constă în promovarea unui nou concept de dezvoltare durabilă. Ideea generală este ca în comun să ne consolidăm puterile și să ne ajutăm unul pe altul, să ne învățăm să supraviețuim.


Mai bine este de spus că tindem să dezvoltăm capacități de bune practici în agricultură ecologică, dezvoltarea economiei verzi, reducerea sărăciei, utilizarea energiei regenerabile prin aplicarea eficientă a tehnologiilor inovatoare ecologice. "Conceptul de economie verde, este pus în aplicare în tot mai multe sate şi oraşe de pe glob, este vehiculul ce asigură compromisul necesar între obiectivele ecologice şi cele economice.


Exemplu de funcționare a acestei rețele nu este complicat, dacă cunoști bine o meserie și dorești să ajuți o persoană care are nevoie de instruiri și deprinderi de a câștiga existența atunci ești binevenit în această comunitate. Ca ex. un apicultor instruiește pe mai mulți membri ai rețelei și în fine le dăruiește la membrii rețelei câteva familii de albini, cei care au primit în dar cadoul au grijă mare ca bunurile să nu se piardă, dar din contra vor fi capabili ca să dezvolte ramura și în final vor trebui și ei să ofere așa cadouri altor persoane care au nevoie de ajutor.


În așa mod se procedează și cu alte meserii, ca ex. creșterea păsărilor, iepurilor, vitelor mari cornute etc. În anul 2014 a fost inițiat primul proces de 35 de familii din zonele rurale au beneficiat de colectoare solare pentru încălzirea apei menajere.


Pentru cinci familii au fost procurate cinci vaci de lapte. Deja în 2015 unii din beneficiarii rețelei vor dona altor beneficiari noi văcuțe mulgătoare și alte soiuri de animale domestice (bovine, porcine, carpine, ovine etc.). Deci ideea generală este să creăm o societate cu adevărat mai bună, unde oamenii se vor simți mai protejați și vor putea să- și câștige existența fără a aduce prejudicii mediului ambiant.


Mai multe instruiri efectuate de experții noștri le vor permite beneficiarilor să se descurce în situațiile dificile, instruire în domeniul ce ține de gestiunea gospodăriilor țărănești pentru inițierea afacerilor economice comune.


La moment suntem 57 de membri care ne-am unit eforturile în scopul de a dezvolta platforma societății "Pentru un mediu mai curat și o viață mai bună", am realizat mai multe obiective ce țin de inițierea primilor pași de pregătire pentru deschiderea și funcționarea platformei.


Acum beneficiarii noștri participă la seminare și ateliere de lucru în agricultura durabilă, economia verde și utilizarea energiei regenerabile ecologice. În anul 2015 platforma "Pentru un mediu mai curat și o viață mai bună" tindem să deschidem o cooperativă între membrii noștri unde vom încerca să dezvoltăm prima afacere economică socială. La moment suntem în căutarea soluțiilor pentru a iniția acest proces nou pentru societatea noastră.


Cooperativa socială pe care dorim să o dezvoltăm se bazează mai întâi pe principii umane și pe principii de egalitate între membrii acestei societăți.


Activitățile din cadrul promovării platformei "Pentru un mediu mai durabil și o viață mai bună" face parte din cadrul proiectul "Reducerea sărăciei in zonele rurale ale Moldovei cu ajutorul tehnologiilor inovatoare în agricultură" care este susținut de organizațiile "Church World Service" și "Umcor", programul este realizat de AO Ormax și InterSolidar.


Materialul este pregăt de: Oleg Rotari - Ormax

Natalia Dejean - InterSolidar

Avem 11 vizitatori și nici un membru online

Eco Expert

Visitatori