Grădiniță ecologică de copii cu sanitație sigură și cu acces la apă potabilă


Când treci prin regiunea Văleni din satul Dominteni r. Drochia observi case fantome care sunt părăsite și care se dărâmă văzând cu ochii. Tot aici în Văleni Dominteni apa din fântânile oamenilor nu este de calitate bună, dimpotrivă accesul la apă trebuie să fie interzis deoarece în apă prevalează în cantități mari nitrați.


Conform Organizației Mondiale a Sănătății normele admisibile de nitrați în apa potabilă nu trebuie să depășească mai mult de 50 mlg/l., însă în apa din fântânile regiunei Văleni sau atestat abateri mari de la normele internaționale în ce privește nitrații din apa potabilă, în apa din fântânile de mină s-a depistat 200-300 mlg/l. de nitrați. Este cunoscut că efectele nitraților asupra stării de sănătate sunt în general o consecința a transformării rapide a acestora la nitriți (NO2-) în organismul uman.


La copii mici (noi născuți), evoluția intoxicației cu nitrați este foarte rapida, uneori de câteva ore, și de multe ori fatală.

 

Principala simptomatologie produsă este reprezentată de tulburări cardio-vasculare cu tahicardie si cianoza (la început la nivelul buzelor, apoi generalizată), tulburări respiratorii prin creșterea frecventei respirației și dificultate în respirație, tulburări digestive (diaree), contracții musculare și convulsii. La adulți, nitriții ajunși în intestin se transformă intrun produs numit nitrozamină, care provoacă diferite forme de cancer. In plus, nitrații din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.


Ce să spui aici? Cam este strașnic să consumi apă otrăvită care îți face riscuri mari pentru sănătate. Cel mai interesant este că în Văleni Dominteni la grădinița de copii "Albinuța" nr. 2 copiii consumau apă poluată cu reziduuri de nitrați, sursa principală de alimentare cu apă este fântâna din curtea Grădiniței.


În apa pe care o consumau micuții a fost depistat 200-300 mlg/l de nitrați, o abatere mare de la normele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Este greu de comentat atunci când vezi așa ceva și depistezi că copiii consumă apă otrăvită.


O altă problemă a fost și lipsa de sanitația la această grădiniță, ea practic nu exista. Un veceu vechi de tip latrină amplasat la o distanță de 37 de m. de grădiniță. Tot timpul ne gândeam cum să ajutăm această regiune? Cum și ce să facem ca această problemă să dispară, cum și ce să facem ca copiii să consume apă potabilă de calitate și să aibă acces la sanitație echitabilă? Știm cu toții că doar cu vorbe și doleanțe situația este greu de schimbat. Real pentru a schimba situații complicate trebuiește să depui eforturi mari, care în fine vor genera schimbări reale.


Probabil că v-am intrigat cu această relatare despre o situație care s-a creat într-un sat marginalizat din Moldova unde lumea pleacă din sat la oraș și cei care au rămas la baștină nu știu cum și ce să facă, cum să procedeze când nu este de lucru, doar sărăcie și mediu ambiant poluat.


Vreau să vă spun că Istoria noastră despre regiunea Văleni din s. Dominteni și anume despre grădinița de copii nr. 2 "Albinuța" are un final frumos de succes deosebit, am reușit să schimbăm situația deplorabilă ce ține de alimentare cu apă și sanitație de la grădiniță.


În comun cu colegii și partenerii noștri care activiză în domeniul dreptului la apă și care sunt foarte solidari cu cei care luptă pentru dreptul la apă și sanitație a fost organizat Festivalului Apei de Consiliul General Val de Marne, în regiunea oraşului Paris. Festivalul apei este marele eveniment festiv organizat în fiecare an de către Consiliul General al Val de Marne.


În fiecare an, mii de festivalieri se adună pentru a descoperi teritoriul şi fluviul său. Deoarece festivalul este o petrecere la marginea apei sau oricare sursă de apă, un moment vesel şi de sărbătoare, acest moment este folosit pentru a transforma relaţia publicului faţă de apă, această resursă preţioasă şi fragilă. Astfel, la fiecare ediţie, este onorată o ţară, un râu sau o regiune.


Participanţii cunosc în acest fel, la câţiva paşi de casă , o cultură nouă şi alte valori. În fiecare an, un proiect de solidaritate în legătură cu problemele legate de apă este ajutat de festival. Pentru a finanţa proiectul, se vând bilete (gratuit pentru copii) de 2€ pentru a urca bordul navetelor fluviale puse la dispoziţie de către Consiliul General Val de Marne. Pentru a 13-a ediţie a Festivalului (25 şi 26 mai 2013), 90 000 de vizitatori au participat la eveniment, în ciuda frigului şi ploii. 10683 de pasageri au urcat la bordul navetelor, contribuind astfel cu 2 € la reabilitarea sistemelor de apă potabilă şi canalizare pentru grădiniţa de la Văleni s. Dominteni.


După organizarea festivalului din Paris, noi membrii "Ormax" și "InterSolidar" am organizat în Moldova o campanie de educație și informare pentru populația din regiunea de nord și anume a fost desfășurat un șir de activități ce țin de promovarea dreptului uman la apă și sanitație.


Seminare și ateliere de lucru privind protecția resurselor acvatice și celor naturale. Faza a doua a acestui proiect a constat în efectuarea lucrărilor practice la grădinița de copii "Albinuța" nr. 2 din regiunea Văleni s. Dominteni r. Drochia, și anume construcția obiectului de sanitație ecologică, asigurarea cu apă potabilă și construcția stației de epurare a apei pentru această grădiniță.


La construcția veceului a lucrat o echipă de meșteri calificați din satul vecin s. Hăsnășenii Mari r. Drochia, meșteri care în 2011 au construit și veceul Ecosan de la gimnaziul din sat. Lucrările de construcție au fost efectuate calitativ și în timp, acum copilașii din regiunea marginalizată Văleni s. Dominteni r. Drochia frecventează o grădiniță cu adevărat ecologică unde este acces la apă potabilă sanitație sigură și un mediu prietenos.


Echipa Ormax

Avem 6 vizitatori și nici un membru online

Eco Expert

Visitatori