Apă potabilă și sanitație sigură pentru grădinița de la Dominteni în Moldova


Chiar dacă instituţia beneficiază de susţinerea primăriei Dominteni, grădiniţa nu dispune de mijloace adecvate şi care să acopere necesităţile identificate, una dintre cele mai îngrijorătoare fiind igiena şi starea deplorabilă a sanitaţiei. Proiectul va fi realizat în primăvara anului 2014 datorită organizaţiilor WECF France, InterSolidar şi Ormax din R. Moldova, cu susţinerea Consiliului General Val de Marne, Fundaţia Danielle Mitterrand-France Libertes şi al Sindicatului parizian pentru sanitaţie (SIAAP).


Echipa Ormax va contribui la asigurarea grădiniţei de copii cu sisteme şi tehnologii inovatoare prin intermediu cărora grădiniţa va beneficia de apă caldă manageră, utilizând în aşa fel energia ecologică regenerabilă solară. Proiectul acesta este o continuitate a activităţilor de sensibilizare şi salubrizare realizate în satul Dominteni pe parcursul unui proiect anterior în perioada anilor 2010-2012.


Datorită rezultatelor obţinute şi motivaţiei APL şi a ACT Ormax , Fundaţia Danielle Mitterrand-France Libertes a propus să fie prelungite desfăşurarea activităţilor definite în cadrul planului de acţiune elaborat în proiectul precedent. În aşa fel, va fi construită o toaletă ecologică lîngă gradiniţă, fîntîna va fi echipată cu filtru pentru a elimina nitraţii şi alte impurităţi din compoziţia apei.


Pe întreg parcursul de desfăşurare a proiectului, sunt preconizate activităţi de informare şi de sensibilizare pentru părinţii copiilor ce frecventează grădiniţa, de asemenea cu autorităţile publice locale şi cu populaţia satului. Acest proiect a fost propus pentru realizare în cadrul ediţiei 2013 a Festivalului Apei organizat de Consiliul General Val de Marne, în regiunea oraşului Paris.


Festivalul apei este marele eveniment festiv organizat în fiecare an de către Consiliul General al Val de Marne. Acest festival grandios dedicat apei în toate formele sale, mobilizează timp de două zile un departament întreg în jurul a trei obiective: a descoperi, a proteja, a împărtăşi. În fiecare an, mii de festivalieri se adună pentru a descoperi teritoriul şi fluviul său.


Deoarece festivalul este o petrecere la marginea apei sau oricare sursă de apă, un moment vesel şi de sărbătoare, acest moment este folosit pentru a transforma relaţia publicului faţă de apă, această resursă preţioasă şi fragilă . Apa, un bun comun şi sursă de viaţă, necesită comuniune şi împărţire, principiile acestea sunt transmise de festival. Astfel, la fiecare ediţie, sunt onorate o ţară, un râu sau o regiune.

 

Participanţii cunosc în acest fel, la câţiva paşi de casă , o cultură nouă şi alte valori. În fiecare an, un proiect de solidaritate în legătură cu problemele legate de apă este ajutat de festival.


Pentru a finanţa proiectul, se vînd bilete (gratuit pentru copii) de 2€ pentru a urca bordul navetelor fluviale puse la dispoziţie de către Consiliul General Val de Marne. Pentru a 13-a ediţie a Festivalului (25 şi 26 mai 2013), 90 000 de vizitatori au participat la eveniment, în ciuda frigului şi ploii. 10683 de pasageri au urcat la bordul navetelor, contribuind astfel cu 2 € la reabilitarea sistemelor de apă potabilă şi canalizare pentru grădiniţa de la Dominteni.


In fiecare an, fiecare participant la festivalul apei poate sa se urce pe o nava care traversează Sena, activitate specială pentru a colecta surse de bani, pentru diferite activităţi de solidaritate. Lumea se plimbă cu barca pe Sena, la achitarea unui preţ de 2 euro oamenii se odinesc şi sunt solidari cu cei care doresc să schimbe ceva în domeniul apei.


În anul 2013 de aceste mici investiţii de 2 euro va beneficia sistemul de apă potabilă şi canalizare de la grădiniţa de copii Dominteni în Republica Moldova. Organizatorii acestui proiect, organizaţiile WECF France, InterSolidar şi Ormax susţin ideea de a transforma grădiniţa veche din Dominteni într-o grădiniţă ecologică.

 

Acest proiect urmează să fie replicat şi la alte grădiniţe din R. Moldova în scopul asigurării sanitaţiei echitabile şi acces la apă potabilă de calitate pentru regiunile rurale din R. Moldova.


Natalia Dobindă

Avem 2 vizitatori și nici un membru online

Eco Expert

Visitatori