Colectorul Solar al fermierului din Moldova sau o mică istorie de succes


- Ce să faci? Cum să mai trăiești? De ce sectorul agrar nu este susținut, aceste și alte întrebări mă frământă până în prezent. În R. Moldova fermierilor mici le vine foarte dificil la moment, seceta din acest an, lipsa subsidiilor din partea statului, prețurile exagerate la energie electrică, gaze naturale și carburanți stopează dezvoltarea sectorului agrar.


Acum țăranii și fermierii mici sunt supuși încercărilor grele, factorii care cauzează aceste impedimente sunt mulți inclusiv și cei climaterici. Și dacă s-a creat așa situație, probabil suntem datori să ne adaptăm la realitatea de azi.
Mă gândeam că ar fi bine să începem să utilizăm sisteme alternative pentru utilizarea energiei regenerabile, am auzit că aceste sisteme de energie alternativă economisesc resursele financiare şi nu aduc prejudicii mediului ambiant. M-am decis să instalez un colector solar, în scopul asigurării condiţiilor bune pentru lucrătorii care activează în cadrul gospodăriei agricole.


Apa caldă menajeră, fără plată este o victorie mare pe plan local. Însă lipsa de informaţie şi preţurile majore la aşa echipament, care sunt afișate pe vitrinele magazinelor, nu au influenţat pozitiv în ce priveşte luarea unei hotărâri prompte.


Îmi părea imposibil ca în condiţiile noastre nefavorabile la ţară pot fi adaptate şi construite diverse sisteme inovatoare, prin care poate fi utilizată energia regenerabilă solară.


Şi totuşi, fiind o persoană insistentă şi activă am fost selectat în programele care sunt elaborate şi implementate de către echipa Ormax din or. Drochia R. Moldova. Acum deja am aflat că Asociaţia Ormax este o echipă din Moldova care în pe larg utilizează şi construieşte Colectoare Solare, cuptoare şi uscătoare solare ecologice accesibile pentru marea majoritate în diverse localităţi rurale din regiune.


Participând la diverse seminare şi ateliere de lucru organizate de echipa Ormax, am înțeles că problemele mele în ce priveşte construcţia şi utilizarea energiei regenerabile ecologice pot fi soluţionate.

 

Colector solar la gospodăria agricolă Muzeul Fermierului

 

Am fost surprins când membrii Asociaţiei Ormax au luat decizia să petreacă atelierul de lucru "Colectoare Solare - Energie Ecologică Regenerabilă" la gospodăria noastră unde și funcționează Muzeul fermierului.


La atelier s-au adunat mulți fermieri și persoane interesate de tehnologiile ecologice alternative. La atelierul de lucru membrii echipei Ormax au construit un colector solar pe care cu toții l-am instalat pe acoperișul casei. O bucurie nespus de mare am avut când am observat cum funcționează colectorul solar fără curent electric. După instalare și conectare la rezervorul cu apă peste câteva ore 200 litri de apă caldă era deja bună pentru utilizare.


Atelierul de lucru a fost organizat în cadrul proiectului „Eco-tehnologii şi tehnici inovatoare pentru dezvoltarea agriculturii durabile în Moldova".
Până în prezent utilizăm apa caldă menajeră pentru diferite scopuri, suntem foarte bucuroși și fericiți, fermierii vecini au observat deja că profităm de energia ecologică regenerabilă solară și intenționează să construiască astfel de instalații și la gospodăriile lor.


Din toate acestea am înțeles că în R. Moldova este posibil de utilizat energia ecologică regenerabilă.
Aceste tehnologii ecologice inovatoare propagate de către echipa Ormax, sunt accesibile pentru marea majoritate și pot fi construite chiar acasă din materiale procurate sau materiale care deja au fost utilizate.


Prin acest comunicat aduc sincere mulțumiri asociației Ormax pentru susținerea, construcția și instalarea Colectorului Solar la gospodăria țărănească și Muzeul Fermierului.


Aduc sincere mulțumiri și susținătorilor proiectului „Eco-tehnologii şi tehnici inovatoare pentru dezvoltarea agriculturii durabile în Moldova", proiectul co-finanţat de programul polonez de cooperare pentru dezvoltare 2012 al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone și organizația Church World Service.


Sunt încrezut și convins că în viitorul apropiat țăranii, fermierii și lucrătorii agricoli vor utiliza energia ecologică regenerabilă, tehnologii și energie care contribuie la reducerea sărăciei, protecția mediului și dezvoltarea agriculturii durabile.


Petru Flocosu - fermier din raionul Drochia

Avem 13 vizitatori și nici un membru online

Eco Expert

Visitatori